Torsdag den 19. november blev Danmark ramt af et fiktivt cyberangreb. Gennem otte timer samarbejdede medarbejdere fra Center for Cybersikkerhed og en række myndigheder og virksomheder på tværs af de seks samfundskritiske sektorer (tele, energi, finans, sundhed, transport og søfart) intenst for at stoppe angrebet og begrænse skaderne.

Der var selvfølgelig tale om en øvelse. Formålet var at undersøge og afprøve kommunikation og videndeling mellem myndighederne og virksomhederne i tilfælde af et større cyberangreb, som påvirker flere sektorer samtidig. Øvelsen var en såkaldt skrivebordstest, hvor deltagerne undervejs modtog forskellige brikker af viden, som så skulle deles, for at alle hurtigst muligt kunne lægge det samlede puslespil.  

Øvelsen gik rigtig godt, og vi fik vigtig viden, som vi kan bruge til at forbedre den operationelle koordinering på tværs af de seks kritiske sektorer. Det er et vigtigt skridt på vejen mod et mere sikkert digitalt Danmark. Ved at træne sammen, står vi alle bedre forberedt”, siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund Sørensen.

Øvelsen var den første af sin slags i Danmark, og den blev planlagt i et tæt samarbejde mellem Center for Cybersikkerhed og repræsentanter fra de deltagende myndigheder og virksomheder. De samfundskritiske sektorers organisering og beredskab er vidt forskelligt, og derfor var det vigtigt for øvelsens succes, at de deltagende organisationer undervejs bidrog væsentligt til planlægningen med deres specifikke erfaring, viden og ressourcer.