[Oprindeligt publiceret af Center for Cybersikkerhed]

En ny undersøgelse fra Nordea viser, at danskerne tager alt for let på sikkerheden, når det kommer til valg af passwords, og de deler gerne passwords med familie og venner. Center for Cybersikkerhed advarer mod øget risiko for tyveri af data.

Genbrug af password. Samme password til alt fra mailkonto til bankkonto. Deling af password med familie og venner. En ny måling af danskernes it-vaner viser, at vi danskere tager alt for let på sikkerheden på internettet.

Hele 57 pct. siger, at de ofte genbruger deres password og bruger samme password til mailkontoen, de sociale medier og konti i banken, mens 25 pct. deler deres personlige passwords med partneren, og 13 pct. deler dem med familie eller venner.

I forbindelse med, at EU’s agentur for informationssikkerhed, ENISA, i oktober sætter fokus på cybersikkerhed med initiativet Cyber Security Month, sætter Nordea og Center for Cybersikkerhed sammen fokus på passwords som et altafgørende redskab til at styrke cybersikkerheden.

”Vi er ganske enkelt til fare for os selv”
Nordeas undersøgelse viser, at håndteringen af passwords slet ikke tages alvorligt nok:

- Målingen viser, at alt for mange danskere ikke tager det alvorligt, når medierne igen og igen beretter om datatyveri, der både for privatpersoner og virksomheder kan ende med at blive en dyr affære. Vi er ganske enkelt til fare for os selv, når vi sjusker med passwords og tilsidesætter de ellers enkle sikkerhedsregler, siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, der står bag undersøgelsen.

Hun påpeger, at det ser værst ud for gruppen under 40 år, hvor næsten halvdelen deler deres passwords med andre.

Passwords er et af de vigtigste steder at starte med bedre cybersikkerhed
Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste påpeger, at der jævnligt sker forsøg på at få adgang til it-systemer ved hjælp af brugernavne og passwords, som er lækket i forbindelse med tidligere angreb. Derfor er det vigtigt, at man altid bruger unikke passwords og ikke genbruger det samme password flere steder.
 
Hvis en webbutik bliver hacket, og hackerne får fat i alle brugernavne og passwords, så kan de i princippet få adgang alle de steder, hvor man har brugt det samme password.

- Passwords er et af de vigtigste steder at starte for at forbedre cybersikkerheden. Vi ved, at når hackere har fået fat i et password ét sted, så prøver de passwordet mange andre steder. Man udsætter således sig selv for en stor risiko, hvis man bruger det samme password igen og igen. Derfor anbefaler vi, at man sørger for at benytte stærke passwords og aldrig genbruger et password, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed.

Cyberkriminalitet kan ramme alle
Det er ikke kun passwords, der bliver taget let på. Målingen viser også, at hver femte har klikket på et potentielt farligt link, som de har fået i en uopfordret mail eller sms. Og igen er de unge mindre påpasselige end resten af befolkningen.

- Når vi er på nettet, er tillid godt, men kontrol er bedre. Vi skal tænke os om, før vi klikker, så vi kan stoppe forsøg på datatyveri via phishing og smishing og beholde de privatfølsomme data for os selv, siger Ann Lehmann Erichsen.

I sin seneste trusselsvurdering fra maj i år vurderer Center for Cybersikkerhed, at truslen fra cyberkriminalitet ikke blot er meget høj, den kan ramme alle fra myndigheder til virksomheder og borgere.

- De kriminelle bruger nettet til at stjæle alt fra penge til finansielle eller personlige oplysninger, til bedrageri og afpresning. Det bedste værn mod det er at beskytte sine passwords og lytte til sin sunde fornuft. Hvis man er det mindste i tvivl, kan man spørge en ven, en kollega eller sin arbejdsplads’ it-afdeling, siger Thomas Lund-Sørensen.

Se også Center for Cybersikkerheds opsummering af gode password-råd

Yderligere information:
Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, ann.lehmann.erichsen@nordea.dk, 61558181
FE’s pressekontakt, FEkommunikation@fe-ddis.dk, 20160593