Smartphone, Eiffeltårnet i Paris (FOTO: LDProd/Shutterstock)

Mange apps på en smartphone gør brug af lokalitetstjenester, men visse apps tjener penge på at sælge din placering videre.

Med en ny temaartikel om brug af lokalitetstjenester på mobiltelefoner gør Center for Cybersikkerhed opmærksom på den risiko, der kan være forbundet med at lade en app få adgang til telefonens – og dermed brugerens – position. Artiklen giver også en række råd, som man kan følge for at begrænse, hvilke apps der kan se lokalitetsdata hvornår.

 

Smartphones kan bruge flere teknikker til at finde frem til både den præcise og den omtrentlige geografiske position, den befinder sig på. Det kan være nyttigt, og tusindvis af apps gør brug af funktionen til stor hjælp for mange mennesker.

 

Men der kan være tidspunkter, hvor det er mindre smart, at en app dokumenterer brugerens position.

 

Hvis en app hele tiden registrerer telefonens position, så kan det udnyttes til at kortlægge brugerens færden, og deraf finde frem til, hvor brugeren bor, arbejder, handler og bevæger sig. Kender man flere brugeres positioner, kan man udlede, hvem der mødes med hvem.

 

For visse personer kan det være en sikkerhedsrisiko. Og for alle er det en god idé at være meget opmærksom på, hvilke apps der får adgang til telefonens lokalitetsoplysninger. Derfor bør man tage aktivt stilling til, hvilke apps man giver lov til at se sin placering.

 

Læs temaartiklen: Rådgivning mod lokalitetssporing af mobiltelefoner