Installation af 5G antenner (FOTO: Martin Frøland/Ritzau Scanpix)

FOTO: Martin Frøland/Ritzau Scanpix

Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS) udgiver for sjette gang den årlige vurdering af cybertruslen mod Danmark. Truslen fra cyberkriminalitet og cyberspionage vurderes fortsat at være MEGET HØJ, og trusselsniveauerne er således uændrede i forhold til 2020. Truslen fra destruktive cyberangreb og cyberaktivisme er LAV.

 

Truslen fra cyberterror er INGEN.

 

”Danmark er hver dag mål for angreb eller forsøg på angreb i cyberspace. Angreb, som kan ramme alle og er med til at gøre cybertruslen til en af de mest alvorlige og potentielt farlige trusler mod det danske samfund. Cybersikkerhed kræver konstant opmærksomhed, så vi kan bevare vores velfærd og velstand,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

 

Dertil kommer, at flere ondsindede aktører har udviklet og implementeret nye metoder og værktøjer. Situationen er derfor på nogle punkter forandret, både hvad angår karakteren af truslen og de potentielle konsekvenser af et cyberangreb. Det er en af Center for Cybersikkerheds opgaver at være på forkant med udviklingen, så myndigheder og samfundsvigtige virksomheder får den rette understøttelse til at beskytte sig effektivt og tilstrækkeligt mod truslen, siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen:

 

”I løbet af 2020 har vi haft stærkt fokus på Covid-19-indsatsen, der har medført en kraftig udvikling i anvendelsen af digitale løsninger. Vi har desværre også set hackergrupperne udvikle sig, blandt andet med trusler om at lække data, som de har stjålet i forbindelse med ransomware-angreb, – det vi kalder dobbelt afpresning. Her er det pludselig ikke kun organisationernes egne data, der står på spil, men også deres kunder og samarbejdspartneres. Det samme gælder organisationens omdømme. Det er en ny situation, som vi er nødt til at tage højde for i beredskabet, og det er blandt andet det, vi peger på i den nye trusselsvurdering.”

 

Trusselsvurderingen fremhæver også cybersikkerhed i forbindelse med hjemmearbejde som et nyt og formentligt vedvarende opmærksomhedspunkt for virksomheder og myndigheder. Der har været flere eksempler på hackergrupper, der aktivt udnytter de ændrede digitale vilkår i forbindelse med hjemmearbejdspladser og forsøger at komme ind via kendte sårbarheder, usikre fjernadgange eller svage adgangskoder.

 

En kommende udfordring kan desuden blive 5G-nettet, som, ud over de mange nye positive muligheder teknologien giver, indebærer risikoen for flere og nye angrebsflader gennem de sensorer, produkter og apparater, der vil blive forbundet til internettet via en 5G-forbindelse. Samtidig vil mange tjenester blive afhængige af de funktioner og ydelser, som kun 5G kan levere, og det skaber behov for nye måder at imødegå cybertruslen på.