[Oprindeligt publiceret af Center for Cybersikkerhed]

Det er ingen hemmelighed, at det kan være svært at rekruttere kolleger med stærke it-kompetencer. Samtidig lever vi i en tid, hvor vi mere end nogensinde før har brug for dem. Derfor har Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) etableret sit eget cyberakademi, som netop har udklækket sine første 15 junioranalytikere.

”Vi står over for en fortsat stigende digital trussel fra ondsindede aktører. Derfor har vi set det som en vigtig opgave at uddanne flere talenter, der kan være med til at beskytte Danmark og den samfundsvigtige infrastruktur mod angreb. Samtidig vil vi gerne bidrage til at opbygge en kapacitet på området – frem for blot at tømme markedet for sikkerhedskompetencer,” fortæller Thomas Lund-Sørensen, der er chef for CFCS.

En vej ind i sikkerhedsbranchen
Akademiet er særligt, da det har været rettet mod unge, som ikke nødvendigvis kunne stille til start med eksamensbevis eller erfaring. Til gengæld har de båret rundt på evnerne og lysten til en karriere inden for cybersikkerhed.

En af deltagerne går under kaldenavnet Dash, og for ham var det et stort ønske, der gik i opfyldelse, da han i sommer kom ind på akademiet med sin gymnasieuddannelse øverst i bagagen:

”Det har været en drengedrøm at arbejde for FE. Jeg har altid interesseret mig for it og sikkerhed, og hvis man vil følge med udviklingen, er det hér. Samtidig var jeg ikke fan af at skulle tage en seksårig uddannelse for at komme i gang – det her var en oplagt mulighed for at komme ind,” siger han.

Siden august er Dash og de andre unge på holdet blevet undervist i emner som datasikkerhed, netværksforståelse og programmering, angrebstyper, angrebsopdagelse, analyser af sikkerhedshændelser og relevante tekniske værktøjer. Alt sammen med det formål at ruste dem til at detektere og håndtere digitale angreb mod samfundsvigtig infrastruktur i Danmark.

Akademiet har samtidig i lige så høj grad haft fokus på elevernes personlige udvikling og sammenholdet i gruppen, så de nu er bedst muligt rustet til at løse de udfordringer, de kommer til at møde.

Opgaven er at være det nationale kontaktpunkt
De fleste af de nye junioranalytikere bliver nu ansat i Cybersituationscenteret hos CFCS. Her skal de blandt andet være kontaktpunkt for virksomheder og myndigheder, som er udsat for alvorlige cyberhændelser. De bliver dermed det vigtige nationale kontaktpunkt for konkrete cyberangreb mod Danmark. En tredjedel af de nyuddannede er ansat uden for FE med henblik på at styrke andre organisationers cybersikkerhed.

De ekstra hænder betyder, at CFCS i første omgang kan udvide Cybersituationscenterets åbningstid. I 2020 gennemføres endnu et akademi, og fra 2021 skal situationscenteret være bemandet døgnet rundt. På 2020-holdet vil der igen være plads til et antal kandidater, der skal arbejde uden for FE hos myndigheder og virksomheder i deres Security Operations Centre.

Her og nu glæder Thomas Lund-Sørensen sig over, at det første akademi har været en succes, og han ser frem til at tage imod de nye junioranalytikere:

”Vi er stolte af deres indsats og over, at vi med det her første hold på cyberakademiet har bidraget med nye it-talenter til et mere sikkert digitalt Danmark,” slutter han.