[Oprindeligt publiceret af Center for Cybersikkerhed]

Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer, at fremmede stater scanner it-systemer i Danmark for at søge efter sårbarheder og installere bagdøre i systemerne. Ved at installere bagdøre i systemerne opbygger staterne et netværk af maskiner, som de senere kan angribe eller bruge til at angribe andre prioriterede mål.

Chef for Center for Cybersikkerhed Thomas Lund-Sørensen siger om vurderingen:
”Udover de hyppige målrettede angreb, vi kan konstatere finder sted mod danske virksomheder og myndigheder, finder der også en mere bred scanning sted, hvor ondsindede aktører scanner den danske it-infrastruktur for sårbarheder. Vi opfordrer derfor til, at virksomheder og myndigheder sikrer, at software på internetvendte maskiner er opdateret, og at der er en proces for at overvåge, om der kommer nye sårbarheder til.”

Virksomheder og myndigheder, der besidder viden, som andre stater kan have en interesse i, kan udgøre et mål i sig selv, men de kan også blive brugt som indgang til angreb på andre dele af samfundet. CFCS er bekendt med, at fremmede stater løbende gennemfører kampagner, hvor de forsøger at identificere og dernæst udnytte kendte sårbarheder i virksomheders og myndigheders it-systemer.

CFCS vurderer, at det er meget sandsynligt, at stater eller statsstøttede grupper fortsat vil scanne danske mål for at finde og udnytte sårbarheder i it-systemer. Derfor kan virksomheder eller myndigheder med kendte sårbarheder i deres it-systemer generelt udgøre fremtidige mål.

Læs 'Trusselsvurdering: Fremmede stater scanner danske virksomheder og myndigheder for sårbarheder i it-systemer'.

For yderligere oplysninger kontakt CFCS’ pressevagt på 20 16 05 93 (ikke sms).