[Oprindeligt publiceret af Center for Cybersikkerhed]

Sammen med 300 europæiske  organisationer udkæmpede Center for Cybersikkerhed  i samarbejde med en række danske organisationer 13-14. oktober det hidtil største øvelsesslag mod ondsindede hackere.  

I forskellige scenarier, hvor hackerne prøvede at udmanøvrere og overtage magten på de europæiske tele- og internet, blev nationale og statslige cybersikkerhedsenheder, ministerier, EU institutioner, samt cloud- og internetserviceudbydere testet i deres evne til at samarbejde og imødegå trusler fra de ondsidede cyberangreb.  

Der var tale om en digital brandslukning af stort omfang. Ud over konkrete scenarier og angreb med malware, blev realismen underbygget af en - til lejligheden opbygget - helt egen medievirkelighed med pågående journalister, live nyhedsudsendelser på tv og efterligninger af blogs og sociale medier.
 

En leg med alvor

Øvelsen Cyber Europe 2016 var arrangeret af ENISA (EU Agency for Network and Information Security), og bag alle de snedigt udtænkte scenarier og ‘legen med potentielle udfaldsrum’ gemmer der sig en ganske reel og alvorlig trussel. Det er den virkelighed, hvor det indre digitale marked i Europa er en af de mest avancerede og profitskabende sektorer i verden. På sigt spås dette indre digitale marked årligt at kunne bidrage med €415 milliarder til økonomien og skabe hundredetusinder af jobs.  

Dette potentiale gør samtidig det europæiske indre digitale marked til et særdeles tiltrækkende mål for cyberkriminelle og fremmede stater, der har andre interesser end de europæiske.  

“Med den rette type angreb og tekniske kapacitet er det fuldt ud tænkeligt, at fjendtligsindede cyberkriminelle og -nationer ville kunne gøre alvorlig skade og f.eks. udøve sabotage på infrastrukturen, sprede falsk information, manipulere børsmarkedet, lække og manipulere sensitiv data”, siger Thomas Lund-Sørensen.  

“Hvis det alt sammen sker koordineret og grænseoverskridende , som det skete ved denne øvelse, ligger en vigtig del af vores styrke i at kunne reagere via det europæiske samarbejde og samarbejdet mellem nationale myndigheder, datacentre, internet- og teleudbydere”. 
      

Det næste afgørende skridt

Udfald og resultater af dette års Cyber Europe vil nu blive analyseret at ENISA og EU’s medlemslande. Øvelsens erfaringsopsamling og hovedkonklusioner vil blive delt de deltagende lande imellem og forventes at bidrage til det videre arbejde med cybersikkerhed i EU (fx den kommende implementering af NIS-Direktivet).  

Om to år begynder øvelsen forfra - med nye trusler mod den europæiske virkelighed og dens infrastruktur.

Læs mere om Cyber Europe 2016