[Oprindeligt publiceret af Center for Cybersikkerhed]

”Hvem håndterer DDoS-angrebet?”, ”Hvad er IP-adressen?”, ”Hvem tager sig af Twitter-hacket?”, ”Får vi adgang til den tablet-computer?”

Det koordinerende møde i Center for Cybersikkerheds Netsikkerhedstjeneste få timer efter NATO-øvelsen ’Cyber Coalition 2015’ blev sat i gang, bar præg af deltagernes engagement, ihærdighed og stædighed efter at løse de opgaver, de blev stillet. Og de mange deltagere fik også nok at se til. Undervejs i øvelsen blev de nemlig udsat for en række virkelighedstro angreb og hændelser, der udfordrede både de tekniske og juridiske specialister i Center for Cybersikkerhed.

Øvelsen Cyber Coalition 2015 fandt sted i sidste uge, og Danmark var et ud af 34 lande, der deltog i den planlagte øvelse. Det overordnede formål med øvelsen er at teste deltagerlandenes beredskabsplaner og landenes evne til at koordinere internt, så de står bedre rustet ved eventuelle cyberangreb.

”Center for Cybersikkerhed har siden 2013 brugt ’Cyber Coalition 2015’ til at teste det beredskab, der skal sætte ind i det tilfælde, at der opstår større cyberangreb. Med øvelsen fik vi en god lejlighed til at samarbejde internationalt, og netop det samarbejde er utrolig vigtigt, da cyberangreb ofte foregår på tværs af landegrænserne. Derfor er koordinering, kommunikation og videndeling mellem landene en afgørende faktor. Et samarbejde giver de bedste forudsætninger for at kunne opretholde samfundsvigtige funktioner under et cyberangreb,” siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

NATO stod for den overordnede tilrettelæggelse og koordinering af øvelsen, mens en række nationale eksperter tilpassede scenariet til de enkelte deltagerlande.

I forrige uge blev det nationale beredskab testet, da Center for Cybersikkerhed deltog i Beredskabsstyrelsens store nationale øvelse, KRISØV15, hvor en lang række myndigheder på et overordnet og ledelsesmæssigt niveau skulle løse en national krisesituation.